Site Overlay

In de media

Psychiater uit Enschede leert duizenden zorgcollega’s gratis behandelen via internet

Bron: www.tubantia.nl
Datum: 25 maart 2020

ENSCHEDE – Drie gratis webinars voor psychiaters, artsen en andere zorgverleners gaf Bram van der Boom in de achterliggende week. De belangstelling was overweldigend: 5600 professionals volgden de gratis online instructie.

Aan het gratis webinar dat Van der Boom dinsdag vanuit zijn zolderkamer in de wijk Stroïnkslanden namen ruim 1900 zorgverleners deel. Zorgverlenend Nederland wil tijdens de coronacrisis patiënten online behandelen, nu afspraken in GGZ-instellingen en (huis)artsenpraktijken vaak worden afgezegd. Online psychiater Bram van der Boom (37) uit Enschede weet hoe dat moet.

Eerste GGZ online praktijk

Van der Boom is sinds 2018 met zijn compagnons Goran Pisic en Pepijn Steures – psychiater in Utrecht – eigenaar van Solutalks, de eerste Nederlandse specialistische online praktijk voor psychiatrie. Bovendien is Van der Boom aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bezig te promoveren op online groepstherapie.

Psychose

Of het nu om angststoornissen, depressie of persoonlijkheidsstoornissen gaat ‘in z’n algemeenheid kunnen patiënten er online net zo goed voor worden behandeld als in een praktijkruimte’, is de overtuiging van Van der Boom. „Alleen in geval van zware psychose, waarbij mogelijk opname aan de orde is, is het vaak beter de patiënt in je praktijk te zien en te behandelen.”

Onine behandelen is efficiënter

Psychiatrische behandeling werkt online efficiënter, vindt Van der Boom. „Je kunt online meer patiënten behandelen op een dag en ze blijven minder vaak weg van een afspraak. Voor een zekere categorie is het zelfs een uitkomst. Er zijn patiënten die de stap naar een GGZ-instelling met wapperende vlaggen voor de deur dermate stigmatiserend vinden dat ze er helemaal niet naar toe willen.”

Veilige omgeving

Nu, in tijden van corona, leert Van der Boom zijn zorgcollega’s hoe je online succesvol kunt behandelen. „Daarbij gaat het vooral om de voorwaarden. De belangrijkste daarvan is een stille, veilige, omgeving te creëren waar de patiënt met zijn computer kan zitten.” 

Psychiater Bram van der Boom verzorgt in zijn zolderkamer voor collega’s uit de zorg een webinar online behandelen. © Robin Hilberink

Videobellen

Van der Boom stuurt ze een link naar het videobelprogramma waarmee hij werkt. „AVG-proof”, benadrukt hij. „Natuurlijk, als hackers erin slagen in te breken in het Pentagon (Amerikaanse ministerie van defensie-red.), zouden ze dat in principe ook kunnen doen in het programma waarmee ik werk. Maar het lijkt me niet reëel, het is voldoende beveiligd.”

Eendaagse spoedcursus

Met twee bevriende psychologen, Tim Wind en Bart Vemer, is Van der Boom het bedrijf Ehealthspecialists.com aan het oprichten, waarmee ze een ééndaagse spoedcursus online behandelen voor zorgverleners gaan aanbieden. „Ook is er vraag door huisartsen, haptonomen, fysiotherapeuten en andere praktijkhouders. We merken dat er grote behoefte aan is.”

Het volgende gratis webinar van Bram van der Boom is maandag om 16 uur.