Online therapie maakt het werk makkelijker
Bron: Kwartaalmagazine van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Nummer 13 - April 2016
Datum: 1 april 2016
eHealth doet op tal van manieren zijn intrede in de zorg, ook in de psychiatrie. Wat vinden psychiaters van online behandelingen: hebben ze meerwaarde voor de patiënt of gaat het ten koste van de kwaliteit van de zorg? En in hoeverre verandert eHealth hun dagelijkse werk? We vroegen het drie psychiaters.
Bram van der Boom, psychiater, is bezig met het opzetten van een online praktijk
“Ik denk dat een online behandeling over tien jaar net zo normaal is als online winkelen. DE trend is nou eenmaal dat mensen dingen graag online doen op een tijdstip wanneer het hen uitkomt. De zorg kan daarin mee. Het mooie is dat de mogelijkheden daarvoor in rap tempo groeien. Ik heb twee jaar in Australië gewoond en daar zijn ze al veel verder – een beetje uit nood geboren natuurlijk, omdat de afstanden, omdat de afstanden veel groter zijn en mensen soms een paar uur moeten rijden voordat ze bij een zorginstelling zijn.
Het leuke is dat ze daar precies weten hoe je een camera moet neerzetten en hoe ver iemand van het scherm moet af zitten, zodat je als zorgverlener niet alleen iemands hoofd ziet, maar het net is alsof iemand écht voor je zit. Ik zie dus veel mogelijkheden voor eHealth en ben bezig een eigen praktijk op te zetten die alleen online behandelingen aanbiedt. Zowel voor mijn patiënten als voor mijzelf heeft dat voordelen. Je hebt allebei geen reistijd en bent flexibel in de tijd waarop je een behandeling plant. Ideaal lijkt me dat! Voor de patiënt komt daar nog bij dat die gewoon in zijn eigen huiskamer, wat een gevoel van veiligheid geeft. Daar heb je al psychiater baat bij.
Ik ben dus blij dat zorgverzekeraars en de overheid online consulten stimuleren. Waar het goedkoper kan, moet je het goedkoper doen – al moet je natuurlijk niet aan de duur van een consult gaan sleutelen. De tijd die je voor een patiënt neemt, staat wat mij betreft vast.”
Tekst: Marjolein Dekker
Illustratie: Ronald Slabbers